Danıştay, imar barışı düzenlemesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Danıştay, imar barışı düzenlemesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu
Danıştay 13. Dairesi, İmar Barışı düzenlemesinin iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yaptı. Başvuru kabul edildiği taktirde imar barışından faydalananlar etkilenmeyecek, ancak henüz sonuçlanmamış, davalık olmuş konular ise etkilenecek.

Danıştay 13. Dairesi tarafından, 3194 sayılı İmar Kanunu’na 7143 sayılı Kanun’un 16. maddesiyle eklenen geçici 16. maddenin (İmar Barışı Düzenlemesinin) Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yapıldı. Danıştay tarafından yapılan başvuru, Anayasaya Mahkemesi tarafından 2021/15 sayılı Esas Numarası ile esastan incelenecek. 

İmar Barışından faydalananlar etkilenmeyecek

Söz konusu dava ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nin ne yönde karar vereceği merak uyandırırken, söz konusu maddenin tamamen veya kısmen iptal edilmesi halinde, düzenlenen Yapı Kayıt Belgeleri ve diğer işlemlerin ortadan kalkıp kalkmayacağı da merak ediliyor. Anayasamızın 153 üncü maddesine göre, iptal kararları geriye yürümez. Bu durumda, yapılan işlemler geçerli olacağından, alınan Anayasa Mahkemesi kararının sadece henüz sonuçlanmamış, davalık olmuş hususları etkileyeceği değerlendiriliyor.

2018'de seçimden önce uygulamaya konmuştu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 24 Haziran 2018 tarihindeki seçimden önce uygulamaya konulan ve kamuoyunda 'İmar Barışı' ya da 'İmar Affı' olarak adlandırılan düzenleme kapsamında 7.2 milyon kaçak bağımsız yapı ruhsatlandırıldı. İmar Affı için yapılan 3 milyonun üzerinde başvurudan 25 milyar TL gelir elde edildi.

Milyonlarca kaçak yapı ruhsatlandırıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre, 3 milyonun üzerinde kaçak yapıya Yapı Kayıt Belgesi verildi. 15 Haziran 2019 tarihinde süresi dolan Yapı Kayıt Belgesi almak için 3 milyon 141 bin 821 başvuru yapıldı. Başvurulara ilişkin değerlendirmenin ardından toplam 7 milyon 238 bin 50 adet kaçak bağımsız bölüm için Yapı Kayıt Belgesi hazırlandı.

 


1609 yılına ait Osmanlı Saray kayıtlarında Manisa üzümü detayıÖnceki Haber

1609 yılına ait Osmanlı Saray kayıtların...

40 derece sıcakta zorlu mesaiSonraki Haber

40 derece sıcakta zorlu mesai

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar